Människors olika värde

Publicerat: februari 27, 2011 i Uncategorized

Du vet en otrolig mängd saker. Du vet att vacciner gjorde att polio försvann. Du vet också att högkonjunktur följs av lågkonjunktur lika naturligt som att sommar följs av höst och vinter. Du vet att högt kolesterol och mättat fett är farligt. Du vet också att du kan få hudcancer om du solar och att du måste använda solkräm. Du vet att det är smart att låna mera pengar på ditt färdigamorterade hus för att renovera ditt kök och köpa ny bil. Du vet att Gud finns. Du vet att Gud inte finns. Du vet att det är bra att företag tjänar otroligt mycket pengar för då kan de investera mer och detta leder till fler jobb. Du vet att flour är bra för tänderna. Du vet att vi är för många på den här planeten och att vi måste bli färre om vi ska överleva. Du är helt säker på att om du får diabetes måste du ta insulin i resten av ditt liv. Du vet om att fisande kor är ett stort klimathot. Du känner självklart till att Al-Qaida den 11 september 2001 lyckades rasera tre byggnader i New York med hjälp av två flygplan. Du vet att varje flygresa är ett klimathot. Du vet att du ska äta fullkorn varje dag för att hålla magen i trim. Du vet att när någon får bidrag så är det orättvist mot dig. Du vet att det nya arbetarpartiet Moderaterna jobbar på att alla ska få ett arbete. Ipredlagen är till för att skydda medborgarna, och om du har rent mjöl i påsen vet du att du ingenting har att frukta. Du vet att Lissabonfördraget är bra för nu kan beslutsfattandet i EU gå snabbare. Du vet att dina pengar är värda den siffra som står på dem. Du vet att aktier alltid lönar sig i det långa loppet. Livsmedelsverket arbetar för att alla ska få säkra och nyttiga livsmedel. Du vet att det är viktigt att det finansiella systemet inte får kollapsa. Du vet att det var mer riskabelt med svininfluensan än med vaccinet. Du vet att alla människor har lika värde.

Ta dig även tid att kolla länkarna, du kommer säkert bli förvånad över hur mycket av det man tror sig ”veta” faktiskt inte alltid stämmer.

Vissa saker kan knappast ifrågasättas i dag. Det är saker som vi i bland hört sedan barnsben och vi sedan aldrig kritiskt granskat. Andra sanningar är av nyare datum, men har redan hunnit upprepas så många gånger att de är ställda utom tvivel. I dag är du säker på det du vet och du upprepar dessa sanningar till dina barn, vänner och bekanta. Men håller alla fakta för lite kritisk granskning? Svaret är att många faktiskt inte gör det. Men det finns starka krafter i samhället som länge arbetat för att föra ut sin berättelse om världen. Dessa människor och organisationer har mycket att tjäna på att saker förblir som de är. Det handlar om pengar, och det handlar om makt. Om vi tittar på begreppet ”alla människor har lika värde” inser vi snabbt att det inte håller för den ytligaste granskning. Ingen skulle väl kunna påstå att en kriminell uteliggare med missbruksproblem värderas lika högt som… Påven? Eller de utförsäkrade från försäkringskassan som tvingas sälja sina tjänster till ovärdiga villkor? Är en ung, frisk och populär man med högavlönat arbete lika mycket värd som en gammal, ensam och sjuk man på ålderdomshemmet? Generellt sett så sägs det att dom är lika mycket värda men i praktiken är människor inte det. För många beslutsfattare världen över är människor bara statistik och bokstäver på ett papper i en situation där det behövs handling. Samtidigt ökar klyftorna och nya murar byggs. I och mellan länder, mellan de som har och de som inte har. Vi har mycket att berätta för dig. Välkommen till verkligheten.

Läs mer i tidningen ”Godmorgon”    

Nr 1-  http://www.box.net/shared/ye5x8af9ja

Nr 2–  http://www.box.net/shared/tf54gq7aos

Nr 3- http://www.box.net/shared/gjjkjmrl6m

och skriv ut dem när du ändå håller på och lägg dem i fikarummet på ditt arbete eller i vardagsrumsbordet hemma så att fler får möjligheten att vakna upp. Eller varför inte dela ut dem i okända människors brevlådor? Man behöver faktisk inte vara brevbärare eller medlem i någon organisation/politiskt parti för att få göra det…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s